Oog tattoo: betekenis en oorsprong & 50x tattoo-inspiratie

  

Een oog tatoeage gaat gepaard met intrige en mysterie, maar het is goed te weten wat de verschillende betekenissen zijn voordat je het vereeuwigd op je huid. Het oogteken heeft al eeuwen een symbolische waarde zoals bijvoorbeeld in het oude Egypte en het christendom.

Het kan natuurlijk zijn dat je een oog tattoo wilt omdat je het gewoon super sexy vindt. Of een van de volgende symbolische betekenissen spreekt je aan:

  • Bescherming
  • Alwetendheid
  • Duidelijkheid

Het leuke is dat mensen nieuwsgierig worden en je er zeker van kunt zijn dat er naar de betekenis ervan gevraagd wordt. Je kunt natuurlijk ook zelf een achterliggende gedachte of verhaal bij je nieuwe oog tatoeage bedenken.

Veelgebruikte Oog Symbolen voor Tatoeages

Er zijn natuurlijk ontelbare designs mogelijk en je kunt zelf een design ontwerpen met of zonder de hulp van je tatoeage artiest. Maar de hieronder beschreven oog symbolen komen het meeste voor en zijn het bekendst. Ze hebben allemaal een interessante achtergrond met een verhaal erbij.

Het Oog van Horus

  

Het oog van Horus wordt ook vaak het oog van Ra genoemd het ziet er vaak uit als een vermenselijkt valkenoog (of valkoog). Horus was een hemelgodin wiens rechter oog de zon en het linkeroog de maan was.

Het oog van Horus symboliseert bescherming, genezing en soms wraak. In het oude Egypte werd dit symbool voor breukgetallen gebruikt.

Het Derde Oog

De associaties verbonden met het derde oog zijn verlichting, intuïtie, innerlijke wijsheid, helderziendheid en de zesde chakra. Bij het hindoeïsme, het boeddhisme en in de Indische cultuur wordt het derde oog door een stip tussen de wenkbrauwen weergegeven.

Je hoeft echter niet perse een derde oog tattoo tussen je wenkbrauwen te laten zetten. De achterliggende betekenis geldt ook als het op andere lichaamsdelen gezet is.

Het Oog van Voorzienigheid

Dit oog staat bekend als het oog van God. Het ziet eruit als een realistisch mensenoog vaak geplaatst in een driehoek omgeven door zonnestralen. Het oog van voorzienigheid heeft een historische relatie met het christendom.

Het is sinds 1935 afgebeeld op de achterkant van een $1 bankbiljet. Het staat op een piramide van 13 lagen, wat de hoeveelheid van het aantal staten in die tijd symboliseert. Uit deze vele historische gebruiken kan voor jouw een passende betekenis gevonden worden.

  

Boos Oog Talisman

Het boze oog bestaat ook al heel lang, net als de talismannen om je tegen een boos oog te beschermen. Vaak wordt het weergegeven als een Turkse Nazar, gemaakt van blauwe en witte concentrische cirkels.

Een andere design optie is een Hamsa-stijl oog afgebeeld in de palm van een hand. Deze boos oog talismannen kaatsen de boze krachten terug naar degene die je de boze blikken toewerpt. Het boze oog komt veel voor in Joodse, islamitische en christelijke tradities.

Enkele betekenissen kunnen zijn:

  • Veiligheid
  • Geduld
  • Loyaliteit
  • Geloof
  • Doorzettingsvermogen