Pijl tattoo: betekenis en oorsprong & 110x tattoo-inspiratie

  

Pijlen zijn zeer herkenbare voorwerpen. Ze bestaan al sinds mensenheugenis en er zijn maar weinig tekens die zo’n grote verscheidenheid aan achterliggende ideeën kunnen weergeven.

Betekenis van een Pijl Tatoeage

De pijl stamt uit de tijd van de eerste moderne mens, kort na de Neanderthalers (~ 71.000 jaar geleden). Voor de mens speelt de pijl een belangrijke rol in de evolutie. Het is een van de eerste bewijzen dat we met voorwerpen dingen kunnen bereiken die anders niet mogelijk zouden zijn.

De pijl staat dus aan de bakermat van onze civilisatie. Door na te denken en materialen te testen konden we nieuwe technologieën uitvinden en slimmere manieren vinden om te overleven.

Een van de kenmerken van de menselijke intelligentie is dat we voorwerpen symbolisch kunnen weergeven. Een pijl tatoeage vertegenwoordigd het allemaal:

  • Geschiedenis
  • Bruikbaarheid
  • Schoonheid
  • Intellect, enz

  

Waar Staan Pijlen (wapens) voor?

De betekenis van een pijl tattoo is natuurlijk afhankelijk van hoe de pijl is weergegeven. En zoals je wel kun indenken, zijn er een heleboel weergave mogelijkheden:

Pijl en Boog

Een gespannen pijl en boog representeert sterke paraatheid, hoge spanning en intense focus of doel. Een pijl die bij het afschieten teruggetrokken wordt, symboliseert een korte tegenslag voor een gigantisch succes.

Pijlpunt

De pijlpunt is waar het om draait. Het is het dodelijkste onderdeel van de pijl en gaat bovendien het langste mee.

Met een Pijl Doorstoken Hart

Dit symboliseert de pijn van een gebroken hart na het verlies of scheiding van een geliefde. Van de andere kant kan het ook een Cupido pijl zijn. Als je door Cupido’s pijl, de Romaanse god van de liefde, in het hart getroffen wordt, wordt je meteen verliefd.

Gebroken Pijl

Een gebroken pijl symboliseert pacifisme of vrede. Een krijger die met opzet een pijl breekt, toont de strijd te willen beëindigen. Het kan echter ook impotentie of verijdeld verlangen betekenen.

  

Pijlenbundel of Pijlenkoker

Met een dergelijke tattoo laat je zien dat je gewapend bent en klaar voor de strijd. Vijf pijlen, vertegenwoordigen de vijf stammen van de Iroquois League en staan voor kracht, eenheid en een gezamenlijk doel.

Gekruiste Pijlen

Het X teken, gevormd door gekruiste pijlen, stellen traditioneel vriendschap of wapenstilstand voor. Vaak laten vrienden passende tatoeages zetten van dit ontwerp.

Pijlen met Diamantpunt

Het harde materiaal van een diamantpunt stelt onoverwinnelijkheid voor.

Pijl met Veer

Letterlijk geleidt de veer de pijl en figuurlijk gezien kan een vogel een geestelijke gids zijn.

Twee Handen Doorstoken door dezelfde Pijl

Bloedbroeders en -zusters, wapenbroeders, twee vrienden die worstelden met dezelfde strijd of problemen. Het toont een verbondenheid door een gewelddadig verleden of door dezelfde wonden.

De Richting van de Pijl

Omlaag: Bij de indianen betekent een naar beneden gerichte pijl vrede.

Omhoog: Dit kan ‘big picture’ betekenen, of waarschuwing.

  

Horizontaal: Bescherming, verdediging of juist een dreiging.

Het Pijl Teken

Het pijl teken is waarschijnlijk het meest herkenbare symbool. Over de hele wereld worden pijlen als richtingaanwijzers gebruikt. Vele regelknoppen hebben pijlen voor op- of afregelen, omhoog en omlaag enz.