Polynesische maori tattoo: betekenis & 120x tattoo-inspiratie

  

Polynesië is een groot gebied met meer dan duizend eilanden in de stille oceaan tussen Hawaï, Nieuw Zeeland en Paas Eiland.

De Oorsprong van de Polynesische Tatoeagekunst

De oude Polynesische culturen beheersen het tatoeëren al meer dan 2000 jaar. In Oud-Polynesië was bijna iedereen getatoeëerd. Tatoeages gaven onder andere volwassenheid, afkomst en statusniveau aan.

Het woord ‘Tattoo’ komt uit Polynesië waar het door James Cook opgepikt werd. Dit zorgde ook voor een herleving van tatoeëren in Europa.

Polynesische Maori Tattoo: De Plaats op het Lichaam

De plaats op het lichaam van een Polynesische tattoo speelt een heel belangrijke rol. Vaak hebben bepaalde design-elementen specifieke betekenissen, afhankelijk van waar ze op het lichaam getatoeëerd zijn.

Boven of Onder

  

Het bovenste gedeelte van het lichaam is gerelateerd aan de spirituele wereld en de hemel. Het onderste gedeelte van het lichaam is daarentegen gerelateerd aan de werkelijke wereld en de aarde.

Voorkant of Achterkant

Tekens getatoeëerd aan de voorkant hebben betrekking op de toekomst en die aan de achterkant op het verleden.

Links of Rechts

Links geplaatste tatoeages hebben betrekking op vrouwen; rechts geplaatste tattoos op mannen.

Polynesische Maori Tattoo: Lichaamsdeel

1. Hoofd

Het hoofd is het contactpunt met Rangi (god) en tatoeages op het hoofd hebben betrekking op spiritualiteit, kennis, wijsheid en intuïtie.

2. Bovenlichaam

Vrijgevigheid, oprechtheid, eer en verzoening zijn de achterliggende gedachten van tattoos op dit lichaamsdeel.

  

3. Onderlichaam

Dit lichaamsdeel is direct gerelateerd aan levensenergie, moed, voortplanting, seksualiteit en onafhankelijkheid. De dijen hebben specifiek betrekking op kracht en het huwelijk. ‘Mana’, het Polynesische woord voor spirituele kracht of energie, komt van de buik. De navel symboliseert onafhankelijkheid.

4. Bovenarmen en Schouders

Deze delen vormen een associatie met kracht en moed.

5. Onderarmen en Handen

Creativiteit en het creëren van dingen zijn de symbolische connecties met deze delen.

6. Benen

Een tattoo op de benen is gerelateerd aan snelheid en dient voor het markeren van gewonnen gevechten.

Polynesische Afbeeldingen en Motieven

1. Enata

Dit teken symboliseert de mens, zowel man als vrouw of soms zelfs god. Ondersteboven duidt het op een overwonnen vijand en vele enata’s hand in hand vertegenwoordigen de hemel. Een cirkelvormig motief van enata figuren symboliseert voorvaderen die hun nakomelingen beschermen.

2. Haaientanden

Haaientanden symboliseren bescherming, begeleiding, kracht, felheid en aanpassingsvermogen.

3. Speerpunt

Speerpunten zijn zeer symbolisch met betrekking tot een strijdbaar karakter.

4. Oceaan

  

De oceaan wordt vaak gebruikt om de dood en het hiernamaals aan te geven.

5. Tiki

Tiki betekent figuur. Ze worden meestal gebruikt om halfgoden, vergoddelijkte voorvaderen of priesters en stamhoofden te symboliseren.

6. Tiki Ogen


Tiki ogen met een uitgestoken tong erbij staat voor opstandigheid.

7. Schildpad

Een belangrijk teken in Polynesische bodyart. Het symboliseert gezondheid, vruchtbaarheid, levensduur, fundament, vrede en rust.

8. Hagedis

Een sterk wezen dat geluk brengt. Het zorgt voor de communicatie tussen god en de mensen en heeft toegang tot de onzichtbare wereld. Maar respectloze mensen kunnen ze ook ongeluk en dood brengen.

9. Pijlstaartrog

De pijlstaartrog of stingray is het symbool voor bescherming, aanpassingsvermogen, gratie, vreedzaamheid, gevaar, flexibiliteit en heimelijkheid.