Olifant tattoo: betekenis & 40 inspirerende tattoo ideeën

  

De olifant is een van de grootste en sterkste dieren ter wereld en kan tot wel 8 ton wegen! Ze komen voor op veel verschillende plaatsen in de wereld, zoals in Azië en Afrika. Olifanten tatoeages zijn ook over de hele wereld populair. Er gaan verschillende betekenissen schuil achter deze tattoo.

Olifant tattoo: Betekenis

Kracht en vrede

De olifant is een enorm groot dier. Desondanks zijn ze doorgaans rustig en geen jagers. Dit is een teken van innerlijke kracht en het bewaren van de vrede. Olifanten gedragen zich kalm, tenzij ze zich bedreigd voelen.

Succes, geluk, wijsheid en communicatie

In het Hindoeïsme staat de olifant symbool voor succes. ‘Lord Ganesha’ is een bekende Hindoe God met het hoofd van een olifant. Hij is de God van succes en staat voor geluk en wijsheid.

In de Alchemy vertegenwoordigt de olifant handel en communicatie, wat ook een van de belangrijkste betekenissen is van een olifanten tattoo.

  

Familie en gemeenschap

Olifanten zijn zeer loyaal aan hun kudde. De kudde leeft op een zeer geordende manier met een duidelijke structuur en hiërarchie. Vrouwelijke olifanten leven meestal samen in een kudde van maximaal 400 olifanten om hun nageslacht groot te brengen. Mannelijke olifanten zwerven vaak alleen rond.

Vruchtbaarheid

In sommige culturen staat de olifant symbool voor vruchtbaarheid. In een sleur worden mannelijke olifanten meestal gemakkelijk boos en deze emotie hangt samen met seksuele spanning.

Kuisheid, geduld, overdenking en toewijding

Volgens ‘Aristoteles’ is de olifant het perfecte symbool van kuisheid. Een olifant onthoudt zich gedurende twee jaar dat de vrouwtjesolifant zwanger is, van seks. Dit benadrukt kuisheid en daarnaast aandacht en geduld.

Schepping

In India en Tibet speelt de olifant een belangrijke rol in de schepping. Oude geschriften wijzen erop dat een olifant het hele universum in stand houdt. De olifant staat symbool voor zijn stabiliserende eigenschap om de wereld op zijn plaats te houden.

  

Lang leven

Olifanten kunnen heel oud worden. Om die reden dachten de Romeinen dat de olifant een legendarisch wezen was. De olifant stond voor hen symbool voor een lang leven, onsterfelijkheid en in harmonie met de natuur.

Olifant en boeddhisme

Olifanten spelen een belangrijke rol in het Boeddhisme. De witte olifant wordt beschouwd als de meest heilige onder de olifantensoorten. Witte olifanten staan symbool voor wijsheid en vrijheid.

Overige betekenissen van olifanten tatoeages zijn welvaart, adel, geluk, geheugen, onoverwinnelijkheid en mededogen.

Bij het kiezen van een ontwerp voor een olifanten tattoo zijn er een heleboel mogelijkheden. Van een eenvoudig ontwerp tot een ingewikkeldere tattoo. Het ontwerp kan zowel groot zijn als klein en zowel zwart als kleurrijk. Natuurlijk is het ook mogelijk om in plaats van één olifant, een kudde of twee olifanten te laten tatoeëren. Zo’n tatoeage kan symbool staan voor loyaliteit en vriendschap.

Het is aan te raden om goed na te denken over de plaats waar de tattoo moet komen. Eigenlijk is elk lichaamsdeel een optie. Denk ook goed na over de zichtbaarheid van de tattoo. De olifantentattoo past meestal perfect tussen de schouderbladen, op de borst, de onderarm of op het kuitbeen.