Vlinder tattoo: betekenis en 100 ideeën ter inspiratie

  

De vlinder is door de eeuwen heen en in verschillende culturen, een inspirerende metafoor voor een complete metamorfose. De ontwikkeling is indrukwekkend. Van ei naar rups en uiteindelijk tot vlinder. Het is een lang proces welke de cyclus van het leven symboliseert. Het ziet er als volgt uit:

  • Eitje (begin, geboorte)
  • Larve (afhankelijkheid, socialisatie)
  • Rups (onafhankelijk, bewustzijn)
  • Poppen (terugtrekken)
  • Vlinder (opkomst, ontwaken, evolutie naar een nieuwe levensfase)

Dit is dus een bijzonder proces. Een vlinder tattoo kan daarom symbool staan voor bepaalde fasen of veranderingen in je leven.

Er worden verschillende betekenissen gegeven aan vlinder tattoos:

Leven, liefde, vrede, dromen, schoonheid, gedachten, vruchtbaarheid, tederheid, intuïtie, speelsheid, kalmte, geestelijkheid, delicaat, opstanding, onsterfelijkheid, transformatie, waardering en metamorfose. De vlinder speelt in veel culturen een rol en de betekenis varieert van cultuur tot cultuur. Hieronder worden enkele voorbeelden van betekenissen toegelicht.

  

Vlinder tattoo: Betekenis

Vlinder tattoos zijn vooral onder vrouwen erg populair. Natuurlijk is het ook als man niet gek om voor een vlinder tattoo te kiezen. Veel mensen vinden het simpelweg mooi om een vlinder te laten tatoeëren maar er kan zeker ook een betekenis achter zitten. Zo geeft bijvoorbeeld elke cultuur zijn eigen betekenis aan de vlinder.

In de Christelijke symboliek en kunst is de vlinder een icoon van onsterfelijkheid en opstanding van Christus en het ontwaken van liefde.

In de Keltische symboliek vertegenwoordigt de vlinder schoonheid, liefde en eer. Ook is het een symbool voor de ziel in de Keltische denkwijze.

In de Japanse cultuur, symboliseert de vlinder de ziel en daarnaast de schoonheid van vrouwelijke kwaliteiten. Zo worden Geisha’s vaak geassocieerd met vlinders. In Rusland symboliseert de vlinder een moeder of grootmoeder. In Griekenland, staat de vlinder voor ‘de ziel’. En in China, symboliseren twee vlinders die samen vliegen, liefde en staat de vlinder voor geluk, vreugde, overvloed, gezondheid en zegen.

  

Daarnaast kunnen vlinders ook nog het volgende symboliseren:

  • Wedergeboorte
  • Geluk
  • Vrijheid
  • Nervositeit

De keuze voor een vlinder tattoo

Een vlinder tattoo wordt vaak gezien als een ‘veilige keuze’. Wie houdt er immers niet van vlinders? Daarnaast is het een minder groot risico, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het tatoeëren van een naam of ander persoonlijk symbool. Met een vlinder tattoo kun je alle kanten uit. Groot, klein, zwart of kleurrijk. Of in combinatie met bijvoorbeeld bloemen, sterretjes of teksten.

Als de keuze voor de tattoo eenmaal gemaakt is, is het nog zaak om na te denken over het precieze ontwerp en de plaats van de tattoo. Het voordeel is dat de vlinder zowel klein als groot geplaatst kan worden. Er is vervolgens dus altijd wel een goede plek op het lichaam te vinden voor deze tattoo. Het kan helpen om verschillende voorbeelden op te zoeken en deze mee te nemen naar een tattoo shop.