Slangen tattoo: betekenis en oorsprong & 50x tattoo-inspiratie

  

Slangen tatoeages kunnen verschillende en zelfs tegenstrijdige symbolische betekenissen hebben. De geschiedenis toont dat slangen als een symbool voor zowel goed als kwaad gebruikt worden en vruchtbaarheid en dood kunnen symboliseren.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste en meest interessante betekenissen van slangen tattoos.

Verleiding – Zonde – Kwaad

Het Christendom heeft de slang altijd weergegeven als symbool van het kwaad en als satan. Het was de slang die Eva verleidde een hap van de appel te nemen in de tuin van het paradijs. De slang wordt daarom gezien als het symbool van de verleiding, de zonde en het kwaad.

De Chinese Dierenriemtekens (Zodiak)

De slang is een van de 12 tekens van de Chinese dierenriem, ook wel Zodiak genoemd. Volgens de Chinezen symboliseert de slang gratie, wijsheid, scherpzinnigheid, zachtmoedigheid en kalmte.

  

Vergif

Er zijn giftige slangen die met een enkele beet kunnen doden. Het is dus niet verwonderlijk dat slangen ook vergif, haat, dood en gevaar symboliseren.

Genezing

Een van de positieve symbolen van de slang is genezing. De Griekse god van de geneeskunst, Asklepios, wordt vaak afgebeeld met een slang die zich rond een staf draait. Deze staf, esculaap genoemd, is het symbool van medicijnen en genezing.

Wedergeboorte en Vernieuwing

Slangen kunnen vervellen waarna ze er weer fris en glimmend uitzien. Hierdoor worden ze ook gezien als het symbool van transformatie, wedergeboorte, regeneratie en een nieuwe start.

Bescherming

Slangen werden in de oude Grieks-Romeinse beschaving als beschermers van de onderwereld gezien. Ook waren ze beschermers van de geheime kennis van verschillende priesters en priesteressen. In de Egyptische oudheid was de slang het beschermingssymbool van enkele goden en godinnen, kronkelend rond een zonneschijf.

Vruchtbaarheid

Vanwege de fallusvorm is de slang sinds lange tijd gezien als een symbool van de vruchtbaarheid. Daar komt nog bij dat vrouwtjes slangen vaak paren met meerdere mannetjes en daardoor ook minder dode en zwakke jongen krijgen.

  

Leven en Dood

Een ontmoeting met een giftige slang kan letterlijk een vraag van leven en dood zijn. Het symbool van leven en dood is dus nauw gerelateerd aan het vergif symbool.

Als een slang bijt kijkt hij het slachtoffer recht in de ogen wat voelt alsof hij in je ziel kijkt. De slang vertegenwoordigt hierdoor ook macht. Slangengif en slangenbeten worden wereldwijd in vele mythen en legendes als symbolen van leven en dood weergegeven.

Levenscyclus – Universumcyclus – Eeuwigheid

Als een slang is afgebeeld in een cirkel waarbij hij zijn eigen staart in de mond heeft, symboliseert dit de levenscyclus maar ook eeuwigheid. Het symboliseert bovendien de cyclische aard van het universum.

Wijsheid

Vele oude beschavingen associëren slangen met wijsheid. Dit komt waarschijnlijk door de indrukwekkende controle die slangen hebben over hun bewegingen en handelingen. Het vervellen symboliseert bovendien het vermogen van de slang om zichzelf te transformeren, wat op wijsheid duidt.