Zon tattoo: betekenis & 100 tattoo ideeën

  

De zon is het belangrijkste hemellichaam in ons zonnestelsel. Ze voorziet ons van licht, warmte en energie en maakt leven op aarde mogelijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de zon een betekenisvol symbool is in vele culturen. Zon tattoos komen frequent voor en kunnen verschillende betekenissen hebben.

Symboliek van de zon

In zo goed als elke eeuwenoude cultuur wordt de zon aanbeden als bron van licht en energie. Men aanschouwde haar licht als een gids die in duistere tijden de weg zou leiden. Aangezien de zon door dusdanig veel volkeren vereerd werd is ze volgens sommigen hét voornaamste symbool van leven op aarde.

Voor de Indianen was de zon de beschermer van de dag, bovendien had ze de bijzondere kracht om te genezen. De Egyptenaren linkten de zon aan de goden Horus, Ra en Osiris. Andere volkeren, zoals de Grieken en de Romeinen, aanschouwden de zon op zich als iets goddelijks dat ze uitvoerig aanbeden. Voor de Inca’s was de zon een goddelijke voorouder van de stam. De Chinezen zagen haar dan weer als een groot, kosmisch oog.

  

In het Christelijke geloof maar ook in vele andere religies is de zon de belichaming van kracht, energie, wedergeboorte en leven. Christenen in het bijzonder geloven dat de zon Christus voorstelt.

Betekenis van de zon tattoo

Aangezien de zon een bron van licht is, wordt ze vaak gelinkt aan hoop. Daarom wordt de zon tattoo soms gebruikt om aan te duiden dat de drager ervan moeilijke tijden gekend heeft maar deze wist te overleven en op basis van hoop het licht weer vond.

Andere betekenissen van deze tattoo zijn o.a.: wedergeboorte, kennis, waarheid, groei, genezing, energie, waardigheid, nieuw leven en vruchtbaarheid.

Courante designs en hun betekenis

Om te beginnen kan het design van de tattoo geïnspireerd worden door en ontworpen worden volgens de stijl van een welbepaalde stam of volk. Deze tattoos geven vaak een unieke en stoere indruk. De designs winnen sinds kort weer aan populariteit en bieden talrijke mogelijkheden.

Een andere veelvoorkomende variant is de zwarte zon. Deze staat erom bekend het einde van iets ouds en het begin van iets nieuws te symboliseren. De zwarte zon wordt ook vaak gezien als teken van wedergeboorte. Dit kan eveneens uitgebeeld worden door een opkomende zon.

Vervolgens zijn er designs waar de zon wordt afgebeeld in combinatie met een ander element. Een bekend voorbeeld hiervan is de zon en maan tattoo. Meestal staat deze symbool voor het verbinden van tegenpolen en het vinden van evenwicht maar er kunnen vele andere betekenissen aan gekoppeld worden. Dikwijls zal een dergelijke tattoo afgebeeld worden als een cirkel waarvan de ene helft de zon voorstelt en de andere helft de maan.

  

Maan tattoo: betekenis & 100 inspirerende tattoo ideeën

De tattoo van drie sterren en een zon is een zeer mysterieuze tattoo. Ze werd aangenomen door vele subculturen maar de betekenis ervan is eerder vaag. Deze tattoo kan dan ook voor zo goed als alles staan, gaande van iets spiritueels tot de opsomming van belangrijke gebeurtenissen.

  

Kortom, de zon staat symbool voor tal van zaken. Door de rijke symboliek is het van belang om op voorhand gronding uit te zoeken waar het design juist voor staat zodanig dat de tattoo volledig tot zijn recht kan komen bij jou.