Zeepaard tattoo: betekenis en 21 ideeën

  

Het zeepaardje behoort eigenlijk tot een geslacht genaamd ‘Hippocampus’, wat zich vertaalt naar ‘zeemonsterpaard’. In sommige kringen kan de associatie van het zeepaardje met creativiteit voortkomen uit zijn eigen naam. Het Hippocampus-gebied in het menselijk brein is verbonden met een langetermijngeheugen en wordt zo genoemd omdat het op een zeepaard lijkt. Zeepaarden worden meestal gevonden in ondiepe tropische en gematigde wateren. Het natuurlijke element, Water, wordt beschouwd als het element van de Geest en veel spirituele goeroes en yogi’s oefenen vaak hun bemiddelingsrituelen uit met een bron van stromend water in de buurt. Deze nauwe band met het onderbewuste verklaart waarom zeepaardjes totems zijn van creativiteit en meditatie.

Gezien hun kleine formaat zijn zeepaardjes waarschijnlijk eerder een prooi dan roofdieren in de uitgestrekte, ongetemde wereld van de oceanen van de aarde, als zodanig zijn ze de meesters van camouflage. Ze veranderen vaak hun kleuren snel in een poging om in leven te blijven, zodat veel mensen ze zien als bedreven overlevers. Ze bewegen nooit doelbewust rond de zeebodem; in plaats daarvan lijken hun bewegingen op die van een stukje koraal dat wegdrijft met de onderwaterstromen. Voor sommigen vertegenwoordigt dit de ‘go with the flow’-houding van het dier ten opzichte van het leven.

Verschillende culturen hebben verschillende spirituele symbolen geassocieerd met deze kleine totems. Als je de Disney-klassieker, De Kleine Zeemeermin, bekijkt, zal je merken dat verschillende dienaren en boodschappers van King Triton zeepaardjes zijn. Dit is geen toeval; de animators van de film kozen ervoor trouw te blijven aan de oude Griekse en Romeinse opvatting dat zeepaardjes dienaren waren van Poseidon, de god van de zeeën. Ze worden verondersteld dragers te zijn van verloren zielen en spirituele gidsen voor hen die stierven in de donkere diepten van de zee. In verschillende delen van Azië worden zeepaarden gezien als tekenen van geluk en worden ze altijd gebruikt in de folklore geneeskunde. In feite zijn ze zo’n populair onderdeel van de traditie dat de soort dreigt te verdwijnen uit de oceanen van de wereld. 

  

Zeepaard tattoo betekenis

Om de symboliek achter het zeepaardje beter te begrijpen, moeten we het zeepaardje in hun natuurlijke omgeving bekijken. Als je ooit een zeepaard in het wild hebt gezien, zijn ze een relatief rustig wezen. Hoewel ze niet snel zijn, zwemmen ze op een sierlijke manier door het water. Hoewel veel dieren zich aanpassen aan hun omgeving of veranderen, is het zeepaardje hetzelfde gebleven. In dit opzicht kan het zeepaardje symbool staan ​​voor ’trouw blijven aan jezelf’. 

Het zeepaardje heeft ook het vermogen om kleuren te veranderen wanneer het wordt bedreigd, wat bescherming symboliseert. 

Het zeepaardje kan ook zijn staart gebruiken om zeewier en planten te grijpen. Het zeepaardje toont ongelooflijke kracht door dit te doen.

Het zeepaardje is ook een symbolische figuur voor verschillende culturen. Veel culturen geloofden dat het zeepaardje een mystiek en magisch wezen was. Sommigen geloofden dat het zeepaard magische vermogens had. Sommigen geloofden dat het zeepaardje het vermogen had om de zielen van overleden zeelieden te dragen. Het zeepaardje zou de zielen naar de onderwereld vervoeren en ervoor zorgen dat de ziel een veilige reis zou maken. Hierdoor kan het zeepaardje een symbool zijn van de ziel en bescherming.

Het zeepaardje was ook een symbolisch dier voor de Grieken, Romeinen en andere Europese culturen. De Romeinen en Grieken geloofden dat het zeepaardje werd geassocieerd met de zeegod Neptunus. Vanwege deze associatie beschouwden ze het zeepaardje als een symbool van kracht. 

  

De Chinese en Aziatische culturen vonden het zeepaardje ook symbolisch voor hun cultuur. In China geloofden ze dat het zeepaardje eigenlijk een soort zeedraak was. In de Chinese cultuur is de draak een zeer symbolisch figuur. Omdat de Chinezen geloofden dat het zeepaardje werd geassocieerd met de draak, nam het zeepaard attributen van de draak aan. Hierdoor symboliseert het zeepaardje kracht. De Chinezen geloofden ook dat het zeepaardje een symbool van geluk was. 

Een speciale eigenschap van het zeepaardje dat sommigen misschien niet weten, is het feit dat het mannelijke zeepaardje degene is die de eieren vervoert. Het vrouwelijke zeepaardje impregneert het mannelijke zeepaardje en het mannetje draagt ​​de eieren in zijn staart. Een paar weken later worden de eieren ontwikkeld en geboren. Veel mensen interpreteren dit als een symbool van vrouwelijke dominantie of zelfs vaderschap. Het zeepaardje wordt ook beschouwd als een symbool van een vrijgevochten persoon. 

Hieronder de betekenissen samengevat:

 • Kracht
 • Vermogen
 • Bescherming
 • Vrije geest
 • Ziel
 • Elegantie
 • Geduld en kalmte
 • Vrijgevigheid
 • Visie
 • Volharding
 • Creativiteit
 • Moed
 • Vertrouwen
 • Koppigheid
 • Vriendschap en samenwerking
 • Meditatie
 • Vaderschap