Dromenvanger (dreamcatcher) tattoo: betekenis en 50 tattoo ideeën

  

De dromenvanger is een populaire keuze voor een tatoeage en hoort thuis in het rijtje van de ‘Indianen tattoos’. Ondanks dat dromenvangers tegenwoordig vaak worden gezien als decoratie, gaat er ook een grotere betekenis achter schuil.

Dromenvangers worden vaak boven het bed gehangen om boze dromen te verjagen. Ze werden geïntroduceerd door de Anishinabe, ook wel de Chippewa of Ojibwa genoemd. De Ojibwa geloofden dat Spider Women een web rond de wieg van pasgeborenen spon, om ervoor te zorgen dat de baby’s alleen maar fijne dromen hadden. Omdat Spider Women niet bij alle baby’s langs zou kunnen gaan, werd er gezocht naar een oplossing. En zo werd de dromenvanger gecreëerd. De Ojibwa geloofden dat het web vervelende dromen zou tegenhouden en op die manier won de dromenvanger in de loop der jaren steeds meer aan populariteit. In bepaalde stammen heeft het web van een dromenvanger acht punten. Deze worden geassocieerd met de acht poten van Spider Women.

Dromenvanger (dreamcatcher) tattoo: Betekenis

Dromenvangers zijn een veel gekozen tattoo. Voor de een is het een kunstwerk en voor de ander heeft het een diepere betekenis vanuit cultuur.


De dromenvangers staan voor bescherming en veiligheid. Sommige mensen kiezen voor een dromenvanger tattoo omdat zij geloven dat deze hen zal beschermen tegen vervelende dromen en geesten. Ook symboliseert de dromenvanger de Indiaanse cultuur en erfgoed. Een tattoo van een dromenvanger kan dus worden gezien als teken van respect voor deze cultuur. Als laatste wordt de dromenvanger natuurlijk ook gekozen als tattoo vanwege het elegante design en de vele variaties en ontwerpen die mogelijk zijn.

  

Tattoo ontwerpen

Er zijn vele ontwerpen mogelijk maar vrijwel altijd is het web aanwezig met daaraan bijvoorbeeld veren, kralen, steentjes, kristallen of andere versieringen. Dieren zoals paarden, haviken of beren zijn ook een populaire versiering. Het web kan op diverse manieren vormgegeven worden. Denk bijvoorbeeld aan andere vorm, zoals een hart. Ook qua kleuren zijn de variaties groot. Van volledig zwart, tot alle kleuren van de regenboog. Alles is mogelijk.

Het kiezen van een plaats

Bij mannen zijn de armen een populaire plaats voor een dromenvanger tattoo. Bij vrouwen is dit de schouder. Natuurlijk kan de tattoo op elke gewenste plek worden geplaatst, afhankelijk van de grootte. Het leuke aan een dromenvanger tattoo is dat deze op een heleboel manier te customizen is. Zo creëer je ondanks de populariteit, toch een unieke tattoo. Zo kan bijvoorbeeld in plaats van het traditionele web ook gekozen worden voor een hele andere opvulling. Denk bijvoorbeeld aan een adelaar, bloem, vlag, beer, wolf enzovoort.

  

  

Het is goed in om in gedachten te houden dat ondanks de populariteit van de dromenvanger als tattoo, de symbolen en overtuigingen voor de Indiaanse cultuur als heilig worden beschouwd. Het tatoeëren van een dromenvanger kan in sommige gevallen als respectloos of ongepast worden beschouwd. Het is daarom goed om vooraf stil te staan bij de betekenis van de dromenvanger alvorens deze te laten tatoeëren.

1 gedachte over “Dromenvanger (dreamcatcher) tattoo: betekenis en 50 tattoo ideeën”

Reacties zijn gesloten.